sábado, 27 de abril de 2013

Les tres cultures de Richard Lewis

Pol Serrano
S’han preguntat mai què tenen a veure Espanya, Algèria, Sudan i Colòmbia? Són tots ells països situats en el cantó “multi actiu” del triangle de Lewis. Richard D. Lewis és un lingüista i consultor de comunicació intercultural, l’home parla set llengües i prepara a executius de tot el món per a que puguin fer negocis en països estrangers i no quedar com uns maleducats: ja se sap, reverència per al japonès, vodka amb el rus...

El que té de curiós aquest triangle es que a la punta s’hi concentren països musulmans o catòlics. Al cantó esquerra hi ha països protestants i a la dreta budistes. És inevitable fer comparacions culturals entre ells, i veure que els del nord del triangle, són més passionals, més desorganitzats i... no destaquen per ser dels països més rics del món. A l’esquerra tenim potències econòmiques com Alemanya, els Estats Units etc. Destaquen per ser freds, analítics i organitzats. Finalment a la dreta del requadre hi tenim països els quals comencen a destacar per tenir alts nivells de riquesa, amb l’excepció del Japó.

I bé,  feta la descripció, cal dir que és una simplificació de la realitat, com ho són la majoria e teories, però que tenen també una certa semblança amb la realitat. Un exercici per als nostres lectors: us identifiqueu amb alguna de les classificacions d’aquest triangle? I d’aquest requadre?

No hay comentarios:

Publicar un comentario